7 Aralık 2007 Cuma

ÇOCUK GELİŞİMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ BİLMENİN ÖNEMİ:İnsanın gelişimi döllenmeden doğunu, doğumdan da ölümüne kadar durmaksızın sürer gider.Yaşlılık yıllarında boy büyümesinin duraksadığı,kimi kez boy uzunluğunun azaldığı görüldüğünde,insan gelişiminin durduğu sanılır.Oysa;insan hem bedendeki değişmeler,hem de öğrenme yoluyla gelişimini sürdürür.İnsan,canlı kaldığı sürece çevresiyle etkileşerek ve yaşayarak değişir,bir başka değişle gelişir.
Çocuk dünyaya geldiğinde büyüme ve gelişme için büyük bir güce sahip olup önemli ilerlemeler kaydeder.Sevgi, şefkat ve yakınlık ile büyüyen çocuklar normal olarak gelişirler.
Gelişim dönemlerinin incelenmesi ruh sağlığı bakımından da önemlidir.Dönemlerin ortak ruhsal gelişim yolunda gidip gelmediğini anlamaya yardımcı olur.Sağlıklı gelişimindeki sapmaların gözlemlenmesini kolaylaştırır.


GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

İnsanın nasıl büyüyüp geliştiğini,gelişimin nasıl oluşturduğu açıklaya bilmek için gelişimle ilgili temel kavramaların çoğu kez karıştırıldığı ve birbirinin yerine kullanıldığı görülmektedir.Büyüme,gelişim ,olgunlaşma,öğrenme,hazır bulunuşluk ve eğitim bu kavramlar içerisinde en önemlidir.Bu nedenle bu kavramların açıklanmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
1-BÜYÜME:Çoğu kez birbiriyle karıştırılan “büyüme ve gelişme” sözcükleri,gerçekte birbirinden farklı kavramlar olup,biri diğerinin yerini almaz.
Büyüme, canlı varlığın bedensel yönü ile ilgilidir.Bedenin veya herhangi bir organın “bir durumdan,başka duruma geçişinde görülen bir dizi değişiklik” anlamına gelir.
2-GELİŞİM:Gelişim daha genel kapsamlı bir terimdir.Canlı varlığın bütün yaşamı boyunca geçirdiği bütün değişiklikleri kapsar.Gelişim insanın beden yapısı ,duygusal ve zihinsel özellikler açısından düzenli bir biçimde değişmesi ve istenilen görevleri yapabilecek bir duruma gelmesidir.
3-OLGUNLAŞMA:Gelişim kavramı genellikle olgunlaşma kavramı ile karıştırarak kullanılma eğilimindedir.İnsanlar olgunlaştıkça geliştiklerini düşündükleri için bu iki kavram birbirine karıştırılır.Oysa iki kavramı birbirinden ayırt etmek gerekir.Olgunlaşma,kişinin doğuştan getirdiği potansiyelin zaman içinde ortaya çıkmasını ifade eder.
4-ÖĞRENME:İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden birisi öğrenme kapasitelerinin oluşudur.Biyolojik bir varlık olarak dünyaya gelen insan,kısa sürede pek çok yeni davranış öğrenir.Önce çevresine bilinçli olarak gülücükler dağıtır,yürümeye,konuşmaya başlar.Sonra giyinmeyi, arkadaşlarıyla oynamayı,okumayı-yazmayı, futbol oynamayı öğrenir.Bireyin yaptığı davranışların büyük bir çoğunluğu öğrenme türüdür.
5-HAZIRBULUNUŞLUK:Olgunlaşma ve öğrenme sonucu kişinin belli davranışları yapabilecek düzeye gelmesidir.Biyolojik olgunlaşmanın yanı sıra,öğrenmeyi gerçekleştirmek ve desteklemek için uygun şekilde düzenlenmiş çevresel faktörleri içerir.
6-EĞİTİM:Eğitim insanlığın doğuşundan beri daima olan,günümüzde de uygarlık düzeyi ne olursa olsun her toplumda süren bir süreçtir.Öğrenmenin oluşturduğu her durumda, insan davranışlarını değiştiren bir eğitim sürecinden söz edilebilir.Eğitim çabalarının genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin topluma sağlıklı ve verimli bir şekilde uyum yapmalına yardım etmektir.Bu uyumun gerçekleştirilmesi için bireylerin eğitim ve yetenekleri eğitim yolu ile en son sınırına kadar geliştirilir.

Hiç yorum yok: