1 Aralık 2007 Cumartesi

Mutluluk

Mutluluk nasıl yakalanır biliyor musunuz? Uzun zamandır görmediğin birini görmekle veya en çok istediğin bir şeyi elde etmekle yakalayamazsın mutluluğu. Öyle lotoyla, piyangoyla da olacak bir şey de değil. Sakın ola ki aşk, sevgi gibi kavramlarla da kafanı karıştırma mutlu olmak için. Sağlıklı olmak ise tamamen farklı bir konu.

Mutlu olunmaz mutlu yaşanır. Su içmek gibi, uyumak gibi hatta nefes almak gibi mutlu oluruz farkında bile olmadan. Her insan aslında mutludur. İnsanın doğasıdır mutluluk. Göstergesi de hiçbir zaman ne gülmek ne tebessüm etmek ne de gözyaşları olamaz.

Mutsuz olan bir insan için mutluluğu azalmış diyebiliriz. Tıpkı tok bir insanın acıkmaya başlaması, sigara içen bir insanın nefes alırken zorlanması gibi. Nasıl aç bir insan otomatik olarak yemek yemeğe yöneliyorsa, canı yanan insan, sevdiğini kaybeden insan, başarısız olan insan, özlem duyan bir insan, hayal kırıklığı yaşayan bir insan da eski haline dönmek ister dönünce de mutlu oldum der. Hâlbuki bu onun en tabi halidir. Mutlu olduğunu sanan bir insan aslında olması gerekeni yaşamıştır ve bunu bir lütuf olarak kabul etmektedir kendisine.

Bir nevi ihtiyaç gidermek, eksilen şeylerin yerine konmasıdır mutluluğun yapılması gereken tanımı. Gol attıktan sonra koşup seyirciyi selamlayan bir futbolcu ve parkta kuşlara susam veren teyze arasındaki tek fark susam ve toptur bence. Bir kavramın 50 tane karşılığı olmamalı açıklamasını yapmak için. Mutluluk için göreceli diye geçiştirip, üzüntünün, kederin karşılığı gibi gösteriyoruz hep.

Eğer öyle olsaydı herkes müzik dinlemekten mutlu olur, herkes sinemaya gittiği zaman mutluluk budur işte derdi. Yahut filmler, müzikler çeşitli şekillerde çıkmazdı ortaya ve onlara olan yaklaşımlar farklılık göstermezdi. Demek ki tercihleri hariç tutmak gerekiyor mutluluk tanımında. Peki, nasıl ölçülür? Nasıl gerçekten mutlu olunur? İşte yanıt bulması gereken sorular bunlar olmalı bence.

Kendini dinlemekten geçer mutluluğun yolu. Önce kendini tanımalısın, sonra neyin gerçekten seni daha rahat hissettirdiğini bulacaksın, bunu birkaç kez deneyip emin olduktan sonra bileceksin ki senin yolun bu. Nerede olursan ol, kiminle olursan ol her zaman uygulayacaksın. En azından fırsat kollayacaksın kendin için.

Ama tek bir şey olmalı. Her zamanda işe yaramalı. Ortama göre kişilere göre değişmemeli. Sonra kolay da olmalı, öyle bin dereden su getirtmemelisin her zaman ihtiyacın olacak bir şey için. Kuşlarsa seni rahatlatan hemen gökyüzüne bakabileceksin evinde kartal beslemene gerek kalmadan. Resimse istediğin an karalayacak, müzikse mırıldanacaksın bulduğun ilk boş anında orkestra olmadan. Kompleks şeylerden uzak duracaksın kısacası. Karışık bir şeyi çözmek için uğraşmayacaksın hayatının hiçbir döneminde.

Düğüm çözmeyi sadece denizcilere bırakacaksın ki, kafanı dağıtmak için bindiğin gemi yol alabilsin.

Hiç yorum yok: