15 Eylül 2007 Cumartesi

40 yaş üstü erkeklere uyarılar

Saglik Bakanligi, Türkiye’de 40 yas üstü erkeklerin karsilastiklari saglik risklerinin basinda koroner kalp hastaliklarinin geldigini bildirdi. Saglik Bakanligi Temel Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü’nden yapilan yazili açiklamada, Türkiye’de 40 yas üstü erkeklerin yasam sürelerinin kadinlara oranla daha kisa oldugu belirtilerek, bu erkeklerin karsilastiklari saglik risklerinin basinda koroner kalp hastaliklarinin yer aldigi kaydedildi.

Açiklamada, Türkiye’de koroner kalp hastaliklarindan ölüm oraninin tüm ölümler içinde yüzde 43 oraniyla ilk sirada yer aldigina dikkat çekilerek, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yas grubundaki erkeklerde gerçeklestigi bildirildi. Koroner kalp hastaliklarinin erkeklerde kadinlara oranla daha erken yaslarda görüldügüne isaret edilen açiklamada, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanimi, sismanlik, hareketsiz yasam tarzi, diyabet ve bilinçsiz beslenmenin özellikle erkeklerde kalp-damar hastaliklarina yakalanma riskini artiran faktörlerin basinda geldigi vurgulandi.

“ERKEKLERIN YÜZDE 93’Ü SIGARA KULLANIYOR”
Temel Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü açiklamasinda, Türkiye’de 40 yas üstü erkeklerin yüzde 93’ünün sigara içtigine dikkat çekerek, bu yas grubunda bulunan erkeklere yönelik su uyarilarda bulundu:
“Yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle saglanir. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yogurt, etgrubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahil grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, misir ve tarhanadir.”

Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarinin kisiye özgü degistigi vurgulanan açiklamada, bireyin yasi, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumunun bu oranlari etkiledigi belirtildi. Açiklamada, alkol ve sigaradan uzak durulmasi istenilerek, sigaranin öldürücü zararlari nedeniyle çok önemli bir halk sagligi sorunu oldugu vurgulandi. Alkol tüketiminin ise sindirim enzimlerini bozdugunu, karaciger ve beyin üzerinde olumsuz etki yaptigina dikkat çekilen açiklamada, “Sigara akciger, agiz boslugu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanimi ise karaciger ve yemek borusu kanserine yol açar” uyarisinda bulunuldu.

Yaglar konusunda ölçülü olunmasi ve doymamis yaglarin tercih edilmesi gerektigi belirtilen açiklamada, söyle denildi:
“Tereyagi, diger hayvansal yaglar ve margarinlerin çogu doymus yaglardir ve kolesterol düzeyini artirirlar. Ayçiçegi, soya, misirözü gibi bitkisel yaglarin çogu ise doymamis yaglardir ve kolesterol içermezler. Bu nedenle yemeklerin doymamis yaglarla birlikte zeytinyagi ile pisirilmesi ve tüketimi, saglik açisindan daha yararlidir.”

“VÜCUT AGIRLIGINIZI DENGELI TUTUN”
Temel Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü açiklamasinda, 40 yas üstü erkeklere günlük protein ihtiyacinin hayvansal ve bitkisel gidalardan dengeli olarak alinmasi, posali yiyeceklerin sikça tüketilmesi, sekerli içecek ve tatli tüketiminin azaltilmasi, tuz tüketimine dikkat edilmesi, vücut agirliginin dengeli tutulmasi ve fiziksel aktivitelerin artirilmasi önerildi. Açiklamada, su uyarilarda bulunuldu:
“Günlük protein ihtiyacinizi hayvansal ve bitkisel kaynakli gidalardan dengeli olarak alin. Besinler yoluyla alinan kolesterole dikkat edin. Kolesterol miktari kirmizi et, sakatat gibi hayvansal gidalarda yüksektir. Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalidir. Posali besinleri sikça tüketin, posanin kan kolesterolünü düsürücü etkisi vardir. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içerigi zengin olan besinlerdir. Bunun yaninda kuru baklagiller, yulaf, mercimek, misir, bugday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler beslenmede yer almalidir.

“SEKER VE TUZ KULLANIMINA DIKKAT”
Sekerli içecekleri ve tatli tüketiminizi azaltin, seker içerigi azolan besinlerin tercih edin. Sekerle saf karbonhidrattir ve yogun enerji kaynagidir. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, vücut agirliginin artirilmasina ve besleyici degeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasina neden olur. Tuz tüketimine dikkat edin. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasinda yakin bir iliski vardir. Ayrica fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atilmasini artirarak kemiklerde kalsiyum kaybina neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklemeyin. Tuz içerigi düsük besinler tüketin. Sebze ve meyve tüketimini artirin. Vücut agirliginizi dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artirin, vücut agirliginin normalden az ya da çok olmasi çesitli saglik sorunlarina zemin hazirlar. Bu nedenle kilonuzu normal sinirlar içindetutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Hareketli bir yasam sürmeye çalisin, kisa mesafeleri yürüyün. Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin. Her gün en az 30-35 dakika yürüyüs yapin.”

Hiç yorum yok: