12 Eylül 2007 Çarşamba

AİDS Türkiye'yi tehdit ediyor

Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu Türkiye AİDS tehditi altında
Avrupa Birliği destekli Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında hazırlanan Durum Analizi'nde, AIDS vakalarından bildirilen ölümlerin sayısının, 1985-2006 yılları arasında 111 olduğu belirtildi.

Analize göre, Türkiye'de en sık 20-49 yaş arasında AIDS vakalarına rastlanıyor ve cinsiyete göre dağılımına bakıldığında vakaların yüzde 68,7'sinin erkek, yüzde 31,3'ünün kadın olduğu gözleniyor.

İlk HIV vakasının bildirildiği 1985'ten bu güne Türkiye'de hastalığın yaş grubu dağılımı da değişiklik gösteriyor. Buna göre, Adolesan grubun (10-19 yaş arası) 1985-1995 yıllarında yüzde 13,4 olan hastalığa yakalanma oranının, 1996-2000 yıllarında yüzde 20,4'e çıktığı görülüyor.

Analizde şu bilgilere yer veriliyor: "HIV enfeksiyonu ile semptomlarının gelişmesi arasındaki süreyi 10 yıl olarak düşünürsek, çoğu AIDS vakasının enfekte olduğu dönemin yaşam süresi içinde cinsel faaliyetin en tepe noktaya ulaştığı dönem olan 20'1i yaşlar ya da 30'lu yaşların başları olduğunu görmekteyiz. Türkiye'deki nüfusun çoğunluğunun 13 yaş üzeri ve 20'1i yaşlarda olduğunu düşünürsek, önümüzdeki bir kaç yıl içinde HIV enfeksiyonu görülme sıklığında hızlı bir artış potansiyeli olduğu açıktır."

Öte yandan, erkeklerdeki AIDS vakalarının kadınlardan 2-4 kez daha fazla olduğu, güvensiz cinsel ilişki ve Türk erkeklerinin Türk kadınlarından daha fazla cinsel özgürlüğe sahip olmasının erkeklerde HIV enfeksiyonuna yakalanma riskini artıran sebepler arasında bulunduğu bildirildi. Kadınları, HIV geçiş riskine karşı savunmasız kılan ve enfeksiyonu önlemek için gerekli tedbirleri almaktan alıkoyan faktörler arasında sosyo-kültürel uygulamalar ve baskıların bulunduğu, bunların kadınlardaki HIV enfeksiyonlarına katkıda bulunduğu görüşü dile getiriliyor.

Hiç yorum yok: