12 Eylül 2007 Çarşamba

İnsandan zeki robotlar geliyor

İnsan gibi düşünebilen robotlar geliyor. Ama bilim adamlarının korkusu var...
Bilim adamlarının tek korkusu, bu robotların kontrolden çıkıp, kötü işlere kalkışması. Tıpkı “I Robot” filminde olduğu gibi...


ABD’nin San Francisco kentinde yapılan “Yapay zeka ve insanlığın geleceği” konulu konferansta bir araya gelen, çoğu alanında bir numara olan bilim adamlarına göre 2029 yılında insan gibi düşünebilen robotlar ortaya çıkacak. Uzmanlar bu korkutucu teoriyi mikroçip teknolojisinin hızlı gelişimine bağlıyor. İnsan beyninin kapasitesi ilkellikten modern insana geçişte sadece 3 kat arttı. Bilgisayarların can damarı olan mikroçipler ise 2 yılda bir kapasitelerini ikiye katlıyor. Bu da bilgisayarların gücünün inanılmaz bir hızla artması anlamına geliyor.

Bu hız göz önünde alındığında 22 yıl sonra insandan daha zeki ve kendini programlayabilen ilk robot ortaya çıkabilir. En büyük kabus ise bu robotun kontrolden çıkması. Çünkü hiçbir kural tanımayacak bu robotların kontrol edilmesi imkansız olabilir. Isaac Asimov’un romanından uyarlanan “I Robot” filminde 2035’te robotların kontrolden çıkıp suç işlemeye başlamasını konu alıyordu. Will Smith’in oynadığı film insanlığın robotlarla mücadelesini anlatıyordu.

Hiç yorum yok: