12 Eylül 2007 Çarşamba

C vitamini kanseri önlüyor

Yeni yapılan araştırmalarda, C ve D vitaminlerinin yeni yararları ortaya çıktı.
ABD ve Avrupa'da yapılan araştırmalarda, C ve D vitaminlerinin yeni yararları ortaya çıktı.

ABD'nin Baltimore kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, C vitamini ve diğer antioksidanların "HIF-1" adı verilen proteini nötralize ederek, bazı kanserli tümörlerin gelişimini engellediği belirlendi.

Karaciğer kanseri gibi hızlı gelişen kanserlerin, çevrelerindeki tüm oksijeni yakarak büyük enerji tükettikleri için yaşamlarını sürdürebilmeleri HIF-1 adı verilen proteine bağlı bulunuyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Amerikalı araştırmacılar tarafından keşfedilen bu protein, hücrelerde kullanıma hazır oksijeni dengeliyor. Ancak, bu protein serbest kökleri ve çok reaktif bir molekül olmadan faaliyet gösteremiyor. Serbest köklerinse yaşlanmada rol oynadığı sanılıyor.

C vitamini gibi antioksidanlar, bu serbest kökleri imha ediyor ve HIF-1'i nötralize ederek kanserli tümörün gelişimini engelliyor.

D vitamini

Fransa ve İtalya'da yapılan ve Archives of Internal Medicin dergisinde yayımlanan araştırmada da düzenli D vitamini alanların, almayanlara oranla daha uzun yaşayabilecekleri belirlendi.

Yaklaşık 60 bin hasta üzerinde yapılan araştırmada, düzenli D vitamini alanlarda ölüm riskinin yüzde 7 oranında azaldığı tespit edildi. Araştırmalarında, 60 bin denekten 5 bin kadarının yaklaşık 6 yıllık gözlem süresi içinde hayatını kaybettiğini kaydeden araştırma ekibi, çoğu sağlıklı orta yaş üzeri ve yaşlı insanlardan oluşan deneklerden hayatını kaybedenlerin ölüm nedenini belirtmedi.

"Güneş ışığı" vitamini olarak da bilinen D vitamini, sağlıklı dişler ve kemikler ile sinir hücrelerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin düzenlemesi açısından da önemli kabul ediliyor.

Hiç yorum yok: