5 Aralık 2007 Çarşamba

HABERLER

Demirtaş: PKK'yla masaya oturulsun

Dere, kırmızı bültenle aranıyor.

AP'de kırmızı bültenle aranan kişilerin katıldığı Kürt konferansında konuşan DTP Genel Başkanı Demirtaş, çatışmaların bitmesi için hükümetin PKK'yla masaya oturmasını, Anayasa'dan Türklük vurgusunun çıkarılmasını istedi



BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan 'AB, Türkiye ve Kürtler' konferansına, Türkiye'nin Belçika'dan iadesini istediği kırmızı bültenle aranan Ahmet Gülabi Dere de katıldı. Yaşamını yitiren Kürt yazar Mehmed Uzun anısına düzenlenen konferansta DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, hükümetin PKK ile masaya oturmasını istedi.
Birleşik Sol-İskandinav Yeşil Sol konfederal grubunun ev sahipliğinde yapılan konferansa DTP lideri Demirbaş, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün yanı sıra Hollanda'ya iltica eden eski DEP milletvekili Nizamettin Toğuç ile Ali Yiğit de katıldı. İstanbul Savcılığı'nca dün hakkında PKK'ya üye olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapis istemiyle dava açılan ve yakalama kararı çıkarılan Öcalan'ın avukatı Mahmut Şakar da izleyiciler arasındaydı. Türkiye'nin iki hafta önce Belçika'dan iadesini istediği Ahmet Gülabi Dere'ye de toplantıya girebilmesi için AP tarafından akreditasyon kartı verildi. Dere, daha önce de 'Kürdistan Ulusal Kongresi'ne katılarak Türkiye'yi tehdit etmişti.


ABD ve AB'ye çattı
Brüksel'de AP binasında düzenlenen konferansın ikinci gününde söz alan Demirtaş, AKP'nin PKK sorununu diyalog yoluyla çözmekten yana olmadığını savundu. Demirtaş, şöyle konuştu:
AKP'ye destek: "AB bizden AKP hükümetini desteklememizi istiyor. Bu konuda haklı da olabilirler. Kürtler de son seçimde çözüm için AKP'ye hak tanımışlardır. Aşırı Türk milliyetçiliğini teşvik eden bir Başbakan var Türkiye'de. Bu linç kampanyası AKP'den bağımsız gelişmemiştir. Her şeye rağmen bu sorunu AKP ile çözmeye kararlıyız."
PKK dayatmasından vazgeçin: PKK'nın terör örgütü ilan
edilmesi konusunda dayatmalardan vazgeçilmesi gerektiğine inanıyoruz. 'Ya bendensin ya da düşmansın' yaklaşımı 11 Eylül'den sonra maalesef bütün dünyaya dayatıldı. Bu bir Amerikan dayatmasıdır. AB de buna dahil oldu. Partinin neye ne diyeceğine kendisi karar verir.
Terör sorunu yok: AKP ve AP Kürt halkının sorunlarıyla ilgilenmiyor. Yerine PKK'yı 'terörist' ilan edip etmeyeceğimizi soruyor. Sorun doğru tanımlanmalı. Biz sorunu terör sorunu olarak tanımlamıyoruz.
Anayasa değişsin: Anayasa'da Türklüğe vurgu yapan tekçi referansların kaldırılması halinde Kürt sorununun hemen çözüleceğine inanıyoruz.
Hükümet PKK'yla konuşsun: 'Silahsızlanma' deniliyor. Bütün bunları ya gidersin PKK ile konuşur yaparsın, ki hükmet böyle bir irade göstermiyor, ya da bu demokratikleşmeyi sağlarsın, zaten bu sorun da ortadan kalkar. Bu konuda iradeli bir duruş göremiyoruz.
PKK'ya yakınlığı ile bilinen Roj TV, AP'nin yayın imkânlarını kullanarak röportajlar yaptı. (dha, aa)

Hiç yorum yok: